Система за защита срещу градушка WIESEL

Системата WIESEL за защита от градушка е специфична конструкция, състояща се от стълбове, разпределени в цялата овощна градина, изграждащи решетъчна конструкция. Те са свързани с телове, анкерна система (котви) и държачи. Когато мрежите са опънати, те са свързани в точки, а между външните места има процепи, през които градът (леда) преминава в средата на междуредовото пространство, без да уврежда растенията.

Системата против градушка започва да се прилага (мрежата се опъва) веднага след разтапянето на снега (пролетта) до 1 ноември, но е препоръчително да се следят и метеорологичните условия. През зимата, когато няма опасност от градушки, мрежите могат да бъдат събрани или прикрепени към теловете – Winterfix – самата система е много лесна за работа.

Tова е най-добрата защита за овощните градини от градушки, защото градушката уврежда растението, а последиците от нея са видими и през следващата година. Може да повлияе на добива с до -50 процента.

Мрежите предпазват плодовете при високи температури от изгаряния и най-добре е да поставите мрежата преди засаждане на овощните градини. В случай, че мрежата не е поставена веднага, достатъчно е (и се препоръчва) в самото начало на формирането на овощната градина, да се поставят подходящите стълбове, които са опорите на решетката, а по-късно да се инсталира мрежата.

В Европа 90% от овощните градини са обхванати от такава система. Данните показват, че у нас нараства броят на призводителите защитили адекватно насажденията си със системи и конструкции против градушка. Но като цяло защитените градини са много малък процент. 

През последните години има все повече производители, които искат да защитят своите праскови, круши, сливи и малини.

При избора на система за защита, овощарите трябва да обърнат специално внимание на някои важни елементи, които всяка система трябва да притежава. Това се отнася преди всичко за котвите, които трябва да бъдат тествани за якост на опън, след това положението на предните колони, както и качеството на всички отделни компоненти!

Системата се проектира за всяка овощна градина поотделно, тъй като трябва да се вземе предвид спецификата на терена, но и вида на  насажденията. 

Нашият дългогодишен опит ви дава достатъчна гаранция, че ще получите най-професионалната инсталация и най-висококачествените продукти.

 

Системата WIESEL е иновативно предложение за професионални производители на плодове.

Тази система, базирана на дългогодишен професионален опит, е разработена заедно със земеделските производители, за да се превърне в най-добрата система в цяла Европа. Системата WIESEL поддържа най-високите стандарти за безопасност, впечатляваща функционалност и дълъг експлоатационен живот.

  • Кръстосаното свързване на въжетата в най-високата точка (Firstfix), успешно разпределя развномерно тежестта по цялата система.
  • Монтажът чрез кръстосване над мрежата създава повече работно пространство между редовете и няма нужда от друго напречно въже, което да осигурява отстраняването на събралите се късове градушка.
  • Мрежа за градушка Wiesel е тъкана двуконечно, с размер на окото 2,8 mm x 8,7 mm – оптималната защита срещу градушки. 
  • За да могат да се използват всички предимства на системата срещу градушка Wiesel, е важно всяка система да се анкерира перфектно, като за целта ви предлагаме подходящата котва за всеки тип почва.

Шапките Firstfix оптимизират фиксирането на билото на мрежата против градушка и напречната тел.

Шапките Firstfix предпазват мрежата от повреди с дългите си ремъци.

■ Firstfix (сн. 1)

■ Powerfirstfix (сн. 2)

■ Firstfix Universal (сн. 3)

 

 За да се възползвате от всички предимства на системата Wiesel, е важно перфектно да се забие всяка котва.

За тази цел предлагаме подходящата котва за всеки тип почва:

■ Рамбо (сн. 1) за каменисти и скалисти почви

■ Болтова котва (сн. 2) за глинести към тежки почви

■ Торпедо (сн. 3) за компактна до песъчлива почва

Плакетите Wiesel са изключително стабилни щипки, които свеждат до минимум щетите от отваряне и затваряне на мрежата. 

Те могат да бъдат премахнати от стари мрежи и преинсталирани на нови. 

Разстояние между плакетите: 1,33 м

Wiesel Winterfix е най-бързото, лесно и икономично решение за зимния период и съхранението на мрежата срещу градушка. 

Той осигурява лесен монтаж и може да бъде отворен от земята без използване на машини. 

Winterfix е евтин и изключително здрав.

5 причини защо да изберете конструкциите срещу слана WIESEL и HortiSmart Solutions:

  • Изчислена статика, сведена до ясни правила за проектиране в зависимост от височина на кола, междуредово разстояние и обща ширина на градината.
  • Висококачествени материали с точно определени механични свойства, отговарящи на статическите изчисления в това число – колове, въжета, телове, котви, противопотъващи планки, черна шапка за колове с висока UV устойчивост и дълъг живот.
  • Добавяне на допълнителни укрепвания при градини над 400м ширина за системи с мрежи и при градини над 200м ширина при системи с фолио.
  • Извършване на предварителни тестове на котви, за да се определи техният размер, преди да бъдат доставени. В последствие при извършване на монтажа всяка котва се тества и при необходимост се заменя. 
  • Възможност за надграждане на системата към напълно затворена система за защита от дрозофила сузуки. При затворена система може да се извърши превантивно пръскане срещу вредители след което самата система предотвратява появата на нови вредители. Така се осигурява достатъчно време, за да отмине карантинният период след пръскане преди плодовете да са годни за бране.

 

Можете да намерите допълнителни описания и илюстрации в брошурата.