Обдухване с перки

Обдухване с перки

Свикнали сме да виждаме големи перки в полето за производство на електричество. Ние предлагаме и технология за защита на градините от измръзване чрез обдухване с перки. 

Предлагаме Ви възможност да постигнете високи добиви от вашите градини чрез умни технически решения, професионално проектиране и изпълнение на проектите и своевременни съвети и консултации.

В България най-силно засегнати от късните пролетни слани са костилковите овощни насаждения. Сред тях най-разпространени са череша и слива за директна консумация. Вземайки на предвид стандартни добиви за традиционни насаждения с череши и сливи и ниската граница на изкупните цени можем да дадем следните примери:

  • Череша: При добив около 1,5 тона от декар и минимална цена от 0,7лв. / кг. при площ от 80 дка се получава стойност от 84 000 лв.
  • Слива: При добив около 3,0 тона от декар и минимална цена от 0,35лв. / кг. при площ от 80 дка се получава стойност от 84 000 лв.

Тези примери са за стандартно екстензивно отглеждане, което все повече се разпространява в България. При интензивно отглеждане може да се очакват поне поне 50% по-високи добиви.

Принципът на работа е да се използва топлия въздух, издигащ се над градините, който чрез турбулентно движение на въздуха, предизвикано от перките, да се връща в рамките на градината и да я пази от измръзване. Машината може да се придвижва чрез теглене от трактор. Тя е единственото подобно решение в света, което може да предпазва успешно, както при равни, така и при хълмисти терени. Стартът на машината е автоматичен. Конструкцията е здрава и устойчива във времето. Може да се използва за охлаждане през летните горещини.